Halaman

Monday, January 21, 2013

Hikmah Di Sebalik Filem "My Last Love"


Assalamualaikum



Yes ! Hari ney aku nak story2 pasal movie tu .. Tapi sebelum tu aku nak cakap jap .. Sebenarnya aku ney memang suke filem indon especially about love2 ney.. Hehehe ..  Sebab ape ? Aku tengok , filem indon ney memang terbaik dari segi lakonan .. Tapi aku TAK SUKE ! Aku repeat . TAK SUKE ! Aku tak suke cerita sinetron ! Sikit2 bila nak jumpa gan orang penting je , mesti ade halangan ! Macam diperstupidkan kita yang menonton ney ! Korang tak rasa ker ? Aku ney dari dulu menyirap cerita indon .. Tapi aku puji filem indon ! Tak la stupid mana .. Coz kalau filem habis masa tu jugak kan ? Well , ney just pendapat aku je .. =)




Contoh filem indon yang aku suke tengok “HEART 2 HEART” *yang gambar kat atas tuu .. hehe .. comel kan dorang ?hihi*.. Memang bukan filem baru , tapi aku ney bila bosan , filem lama pon aku klik ! haha . Filem ney pon aku ternampak kat youtbe , then .. aku terus tengok .. Coz tengok dari tajuk dye cam best je kan ? 3 kali aku tengok filem ney ! so , awesome ! Dah la pelakon heroin dia macam rupa LISA SURIHANI .. hehe .. Seriously ! Tak tipu .. =) Hero dia pulak hensem .. Or maybe x hensem , but comel ! hehe .. =)

Enough ! Back to filem “MY LAST LOVE” .. Ok laa .. Tak bosan sangat .. Bila korang tengok filem ney , banyak moral value yang korang akan dapat .. Sesuai sangat untuk orang yang bercinta2 ney .. Tapi yang single pon boleyy terutama nya lelaki ! Dear MALAYSIAN BOY , you must watch this film oke ! hehehe .. Tapi ramai boy yang tak suke tengok cerita indon ney kan ?

Please take note boy and girl ! Antara moral yang korang ley dapat :
ü  Jangan tengok seseorang berdasarkan paras rupe ! 
ü  Kalau betol lah bf/gf korang sayangkan korang , dia takkan tinggalkan korang bila korang tak sempurna seperti dulu .
ü  Uji lah bf/gf korang , tengok sama ada dia betol2 sayang kita or tak . *pandai2 lah buat test sendiri .. hehe*
ü  If bf/gf korang sakit , jangan lah main kayu empat or tinggalkan dia ! Pergi laa tengok2 kan si dia . Paling tidak mesej or call dia . =)
ü  Please be gentleman boy ! Jangan lepas tanggungjawab anda ! *paham2 la ye*
ü  Jangan pernah bagi muka kat lelaki/perempuan bila korang yang dulu nyer tak sempurna , jadi sempurna balik . *nampak sangat pentingkan fizikal ! kalo dah tua nanti macam mana tah !*
ü  Walaupon dia pernah kecewakan kita , ingatlah ! jodoh itu rahsia Allah . =)
ü  Setiap orang pernah sakit , so , jangan lah cakap Allah tak adil . Tak baik . Ada hikmah Allah buat tu semua .*macam dalam filem ini*-Perempuan tu lumpuh , kaki dia tak boleh gerak and doctor cakap selama2 nya dia akan lumpuh , tapi dengan kuasa Allah , kaki perempuan tu sihat . And hikmah nyer disini , perempuan tu tahu yang bf dia hanya pentingkan fizikal dia ! bf dia tak jaga bila dia sakit ? dengan alasan parents bf dia tu tak suke perempuan cacat !- apekah ?? benci lah boy cam ney !


So ? banyak kan moral value dia ? Please take nota kawan2ku .. Nasihat aku , walaupon korang tak comel *aku ler tuu ~=( hoho* macam WAWA ZAINAL , IZARA AISYAH , LISA SURIHANI , FATIN LIYANA , FATIN SUHANA , HANIS ZALIKHA , LYNDA ROSLAN , or sape2 lah , korang pon kena bersyukur sebab ape ? Calon isteri/suami korang tak pandang pada paras rupa .. =) So , don’t wory oke and said “ALHAMDULILAH” =D .. And zaman sekarang remaja cari awek or pakwe hensem2 , kaya2 , comel2 , gebu2 , seksi2 or anything , tapi percaya lah , bila hang belajar pandai2 masuk university , orang yang korang cari bukan cam tu .. Orang yang nak berumah tangga akan pilih calon isteri/suami dari hati ! Yup ! HATI ! Coz mase ney kita dah lebih matang .. Tak macam zaman remja dulu .. So ? Yang penting kalau kita nak orang yang baik , kita mesti jadi baik terlebih dahulu oke ! Sekian ~~


Thanks for reading this entry .. See you soon ! hehe .. =)

p/s: jangan marah peminat sinetron indon ~ just pendapat ! =)



5 comments:

Puteri Nur Hidayah said...

Btol3...! Stuju.. Mcam citer "HEART" lah jugak, trbaek oo.. Tp indon nie kalau bab2 filem hantu pn bleh tahan jgak seram nyer.. :)

vie lestari said...

ummm..bangganya baca nii
tp emang bener, kita tak boleh pandang fisik
^_^

nice post

Alia Az said...

yes ! tepat sekali .. =)

Alia Az said...

ada jugak orang indon bace entry ney .. hehehehe .. maaf ye .. ini just pendapat dari saya .. setiap orang lain2 pendapatnya .. =)

Abdul Muiz said...

dah pernah tengok filem radit and jani ke?
http://www.youtube.com/watch?v=MOnanV3Ve30