Halaman

Monday, January 28, 2013

6 Perkara WAJIB Ada Dalam Blog


Assalamualaikum


Aku ney sape laa nak buat tips2 , KAN ? Tetttt ! AAK ~ Tak nak cakap panjang2 ! So , ini ada sedikit tips .. Take note ! Penting ok terutama “NEWBIE BLOGGER” *macam saya .. :p*
AMARAN : INI HANYA TIPS PENTING DARI SAYA ! PENDAPAT BERLAINAN ! BAGI PEMEGANG TEGAR PERKATAAN “INI BLOG AKU ! SUKE HATI AKU LARHHH !” , ANDA BOLEH BELAH DARI SINI ~ INI SEKADAR PANDANGAN DARI BLOG ALIA AZ ! HARAP MAKLUM .. TERIMA KASIH .. =)

            1.      TEMPLET
ü  Yes ! Pemilihan templet penting ! Orang akan melihat templet korang , kalau cantik , diorang akan suke kunjung blog korang ! Trust me ! Maybe diorang tak puji kat cbox , tapi diorang akan puji dalam hati .. Hehehe .. Kan3x ?? Aku pon macam tu jugak ! Haha ! Jeles blog korang cantik ! Tak kesah la korang guna simple templet ke ? blogskin ke ? washed denim ke ? and pape lagi la , kalau korang pandai pilih , insya-Allah ! Ramai yang tengok blog korang .. =)

            2.      HEADER
ü  Pemilihan header ! Aku tak berapa pasti tentang ney .. Tapi setakat ney , bila aku berbw(blogwalking) , tak pernah jumpe segmen header cantik ? Haha .. Kalau ada tak tahu lak ? Header memainkan peranan yg penting kerana ia sebagai identity kita .. Yes ! I deee nnn tityyy ! Ye kerr ? Hoho .. Kiranya macam rambut la , mahkota wanita ! Ahaks ~ Aku rasa tudung yang labuh ? Hahaha !


            3.      FONTS
ü  Fonts ! Fonts kena pandai pilih adik2 ! Hehehe .. Jangan la bagi fonts “JOKERMAN” , “RAVIE” , or “SYMBOL = symbolß TENGOK TU JADI APE ?? Hahaha ! Dasyat kau dek ! Pilih la font yang senang untuk dibaca .. Coz yang bace entry kau tu bukan para remaja je .. Orang tua pon ada ! Ye ! Ada lahh ! Hahaha .. Jangan cakap tak ada ! Salah pandangan uolllssss ! Gedikk ! :p Aku suka font “CENTURY GOTHIC” ney .. Kemas !

            4.      WIDGET FOLLOWER
ü  Ney paling aku geramm sekali !! Pergi ambik kertas and pen ! Tulis ney ape aku nak cakap ! Ehemmm ! Dah ambik lom ? Bagusss ! Bagi pengguna blogskin , aku nak tanye .. Korang memang x boleh letak widget follower ehh ?? Aku tanye ney .. Coz aku tak pernah guna blogskin .. Kalau x boleh , nak buat cam mana kan ? Terpaksa la guna button “FOLLOW” kat atas sebelah kanan tuu .. Tapi aku x berapa suke .. Tu aku laa .. Paling penting , mesti ada widget follower .. ! Lepas tu , dah ada widget follower , tapi letak sampai kat bawah ! Huhu .. Nape buat cam tuu ? Penat beb cari ! Orang Malaysia zaman sekarang ney nak pantas je coz busy .. Nak2 ditambah lagi dengan internet lembap ! Alaaahaaiiiiii ~ Selamat tinggal romeo blog !



            5.      WIDGET CBOX/TINGGALKAN JEJAK
ü  Widget yang penting sering dibuang ! Mengapa ?? Apa motif korang ?? Malas nak follow orang balik ehh ? Korang tahu tak benda PERTAMA yang orang akan cari bila berbw kat blog orang ? Yes ! CBOX AND FOLLOW ! Widget follow dah ada , tapi cbox lak tak ade ! Adoiiii ~ Lain laaa kalau korang ney femes gilerrrrrr ! Tak perlu cbox2 ney ! Kalau rasa blog dah femes sila abaikan tips aku ! ini tips tok orang mendengar kata please ! Ouh ye lupe ! Lagi satu , ada cbox yang sampai kebawah ! Orang sampai x boleh nak taip .. Nak taip nama , url blog and nak taip mesej kat situ tak bolehhh ! Aku jumpa banyak .. TAPI PELIK ? Ada orang boleyy taip lak ? Nape aku x ley ? Huhu .. Tapi susah kot ! Tolong jangan menyusahkan orang ! Nati orang tak suke singgah blog hang ! OK ? =)



           6.      WIDGET TAK PENTING
ü  Widget yang tak penting korang manja2 kan ? Nape ?? Dia tu musuh kita tau ! Haha .. MUSUH MEMBERATKAN BLOG !!!!! OMG ~ Yeahh ! Contoh widget yang tak penting , JAM , DAISYPATH , HUJAN / SALJI TURUN , BUNGA AND LOVE2 DEKAT DENGAN BAHAGIAN FOLLOW , IKLAN BAHAGIAN TEPI , KALAU ADA LAGI , NATI AKU UPDATE / EDIT .. Nape ek bunga2 and love2 tu mesti ada kat bahagian yang penting ? Sebenarnya susah tau nak follow blog korang bila ade widget cam tu , coz bila klik je follow button , mesti yang keluar tempat widget bunga2 or love tuu .. Orang pon bosan ! Bila la benda ney nak berhenti ! Huhuhu .. Aku paham sangat2 , biase newbie2 ney jakun nak cantik kan blog dorang ! Yes , aku sangat paham ! Sebab aku dulu pon cam tuu , JAKUN GILERR ! penuh widget yang tak penting .. Tapi ada cara lain kan nak cantikkan blog .. ? Biar simple ! Yang iklan tu lakk , suka letak bahagian tepi , nak suruh orang klik la tuuu .. Aku tahu , korang nak jugakk dapat income kan ? Hmm , tapi terpulang laa .. Sepanjang aku berblog ney , aku x harap dapat income pon .. Seriously , aku tak harap !! So ? Nape daftar nuffnang ? Errrkk ? Haha ! Tak tahu ? Saje nak nyemakkan blog oke .. =) Aku x pernah cek berapa dapat .. Tah2 baru RMO.1O .. bahahahahaha ! !  =D

Thanks for reading this entry .. Hehe .. See you soon .. =)

p/s: sekadar pandangan dari blog Alia Az .. bagi mereka yang blog nyer hanya untuk diri nya dan hatinya x perlu lahh ikut tips aku ~ maafkan aku sekiranya ape yang aku taip ney membuatkan korang rasa menyirap .. but , niat aku just nak tolong korang .. sekian ~ =) Assalamualaikum ~

26 comments:

natasyapink said...

nice entry. :)

Alia Az said...

thanks .. =)

Puteri Nur Hidayah said...

Yup! Betol larh tuu.. Header blog yg cantik akan menarik minat owg baca entry kita jugak.. Btw, gud tips. Hehee!

Alia Az said...

hahahha .. thanks puteri sangup datang blog ney and comment ! =)

Jee Fairuz Joe said...

tips yang bagus... hehe...

Ryne Moza said...

..setuju sangat..:-)..thanks sebab kongsi tips..

Nurul Filzah said...

good entri sis. Tapi bg Nurul skrng, cbox dah tak penting .. sbb bila ada cbox, orang tak kan tinggalkan komen.. itu bg Nurul jer.. lagi satu, akak boleh buang word verification code, senang nak komen

errm, sis orng muar ?.. sama ngn kita larh :)

Alia Az said...

@nurul filzah : thanks ! ye ke ?? ouh .. ye laa , pendapat masing2 kan ? ouh ? agak nyer ada word verification ehhhh ??? Ya , Allah .. tak tahu pon coz mase alia reply komen tak ada pulak suruh buat ? maaf ye .. nanti kita buang .. thanks coz sudi bgtaw ! thanks sangat2 coz bagitahu .. =) hehehe .. yup , orang muar ! sama ehh ? haha .. muar bandar diraja ! hehe .. btw , thanks komen .. =)

Alia Az said...

thanks .. =)

Alia Az said...

thanks jugakkk .. wahh ! hargai sangat ! hehehe .. tqvm <3 =)

EH - Ekslamasi Holistik said...

Thanks kawan atas tips yang diberikan...

Alia Az said...

alhamdulilah ! hope dapat bantu sikit2 .. welcome .. =)

ikin said...

Nice entry dear ;) goodjob :)

Alia Az said...

thank youuuuuu ~~ =)

Megat Fareto Asnami Suhaimi said...

Nice tips sis. Tq :)

lovelife said...

right :) tips yang bagus..

Alia Az said...

thanks too .. welcome .. =)

Alia Az said...

thank youu .. =)

eimuizduaf said...

Hohoho . Dulu jee letak cbox . lepas tuh dah malas . private jee terus blog tuh :D

Alia Az said...

laaa .. nape private kan ??? nak sorang2 je ehh ?? hehehehee .. ikot laa diri masing2 kan ? =)

Anis Athia said...

Terima kasih berkongsi tips.. Tapi anis tak letak widget chatbox sebab ramai tipu link.. Konon link blog tp sebenarnye link iklan churp2 or says.. Daripada mcm tu, better orang comment dekat entry... Pendapat berdasarkn pengalaman anis lah.. Hehehe

Alia Az said...

yup ! memang betol .. ramai jugak yg x setuju x nak letak cbox .. tapi rakyat malaysia zaman sekarang ney pemalas .. malas nak komen .. tu masalah nyer .. ada sesetengah orang bila dia tengok tak ada tempat cbox , dia x nak follow blog tuu .. ada sessetengah orang lak , kalo dia nak cepat , dia follow blog org tu and kalo tak ada cbox , dia terpaksa komen untuk bagitahu owner tu dia dah follow .. kes ke 2 ney tak pe gakk .. tapi kalo kes 1 tu ramai .. hampehhh .. !!! lagipon , kita boleh identify kat cbox tu .. kalau mesej dia ringkas , jangan la klik .. x pe laa kak anis .. pendapat masing2 .. saya tak kesah . heheheehe .. thanks sangat coz sudi beri pendapat .. saya hargai .. =) *panjang nyer! haha*

Aku Penghibur said...

baru tahu :) thanks infomasinye

Puteri Afiqah said...

waa... nice tips :)
saya setuju pasal button follow tu.. sebab saya takleh follow orang gune button follow tu..
saye cume boleh tekan join this site tu je .. :(

Alia Az said...

@aku penghibur : hehehe .. ye je baru tahu .. =D
@Puteri Afiqah : ouh ? ye kerrr ? saya boleh follow org guna tu tapi cam tah la .. rasa x follow owg tuu jer ? huhu .. better jangan letak cam tu laa .. letak je la widget follow , lagi mudah ! kan ? =)

Anonymous said...

It's going to be finish of mine day, but before ending I am reading this fantastic piece of writing to improve my know-how.

Check out my blog - payday loans