Halaman

Thursday, November 26, 2015

Rezeki Tak Berpihak Padaku



Assalamualaikum




Long time not see ya! Hehe. Sihat semua? Alhamdulilah saya dan keluarga sihat2. Ni musim banjir, so hati2 ye semua. Sekarang ni aku tengah habiskan sia2 cuti sem. 30/11/2015 ni masuk sem baru and jadi senior dah. Senior Part 5. Hahaha. Cepat masa berlalu.  Next sem Part 6 aku sorang2 lah. Sebab membe semua dah gi practical. Sedihnyaa. Rezeki masing2 kan. Huhuhu


Alhamdulilah last week students uitm dah dapat result masing2 kan? So hows? Everything okay? No? If no, its okay. Don’t give up. Saya pun dulu pernah gagal teruk masa sem 1. Sangat teruk. So this sem my pointer also bad. And I have one paper failed for this sem. I know. Dugaan. Aku dah buat sehabis yang boleh. Pecah kepala aku menghafal. Tapi nak buat macam mana. Takde rezeki kan?


Takpelah, kalau orang lain anggap aku study main2. Even aku berusaha. Takde sape tahu pon. Yang diorang tahu dapat result then bash orang macam aku. Aku tahu aku takde otak yang pandai macam korang tapi tulah kekurangan aku. Takpelah. Asalkan Allah tahu usaha aku macam mana. Betapa susahnya bagi aku nak score. Aku tak harap lebih. Cukup lah every sem I pass in all subject. Dah cukup buat aku happy.


“Ya Allah tak henti2 aku bermohon padaMu Ya Allah, berikanlah aku kekuatan dalam setiap cubaan yang Engkau berikan. Lapangkanlah hati ku dalam menerima ilmuMu Ya Allah. Cerdaskan mindaku dalam memahami ilmuMu Ya Allah.” Yes. I always pray. I do what they do. But, rezeki tak berpihak padaku. Kadang2 takde semangat nak masuk new sem. Ni pon aku still tak pack barang. Padahal lagi 3 hari je.

Orang lain takkan rasa apa yang kita rasa right? Dah takdir hidup aku macam ni. Just move on Alia. Tak kiralah sape yang bace blog aku ni. Aku harap korang faham macam mana aku rasa. I just want you gais pray and give some support me. That’s all gais. Bila papa Tanya berapa pointer? Then aku jawab la bape. Pastu papa Tanya susah eh? Aku just angguk. Then papa kata usaha lebih sikit. Air mata aku ni tetiba je jatuh. Aku tak boleh dengar suara papa slow macam tu. Suara mengharap.  And papa tak pernah pon tahu kan macam mana usaha aku. Aku dah usaha! Bukan aku goyang kaki pon dok sana. Tapi tak pelah. Aku akan usaha lagi.


Pa ma, kakak mintak maaf. Maaf jadi anak tak berguna. Maaf jadi anak yang menyusahkan. Sebab tu  after diploma, kakak nak kerja terus. Daripda habiskan duit utk kakak study utk degree baik keja. In Sha Allah kakak akan tolong keluarga kita. In Sha Allah.

Doakan saya berjaya dunia akhirat. In Sha Allah. Aminnn 


2 comments:

tashira said...

sabar lah kak. i know that feeling. takyah fkir apa yg org lain katakan. teruskan je hidup. biar diorang kutuk ke ape,diorang mana nak faham apa yg kita alami. goodluck and all the best to you kak :)

Alia Az said...

@tashira : Thank you dear. Kadang rasa sedih. Cuma org lain mampu bash je bila kita ni banyak kelemahan. Diorg tahu yg perfect je. Haihh. Tapi takpelah. Best of luck to you! :)